BUGÜNLERDE SANAT

Çoğumuzun sadece adını bildiği bir virüs. Covid-19…
2020 yılında insanlık küresel bir salgın ile karşı karşıya kaldı. Hayatları ciddi anlamda tehdit eden bu virüs, korkuya, paniğe yol açtı ve bizleri evlere hapsetti. 
Virüsün yayılmasını engellemek için, sosyal izolasyon gerekliydi ancak bu durum birçok alanda olumsuzluğu beraberinde getirdi ve haliyle sanatı da vurdu. 
Konserler verilemedi, tiyatro oyunları sergilenemedi, resim sergileri yapılamadı, etkinlikler, projeler durdu… Sayamadığım pek çok kültürel ve sanatsal aktivite iptal edildi. 
Peki, bu durum toplumdan izole yaşam biçimi hoşumuza gitmese de, bir şeyler üretmek adına, bizler için iyi bir fırsat olabilir mi?
Her insanın kendine has içsel değerleri vardır; yardımseverlik, diğerlerine iyilik yapmak, düşkünlerin ihtiyaçlarını karşılamak, çevresine yararlı olmak, zarar vermemek… İşte bu virüs ile bu değerler ön plana çıktı. Empati yapmamızı sağladı. Artık çokça iç iletişime geçerek, bu değerler üzerinde fazla kafa yorar olduk.
Bu sıkıntılı dönemde, düşünsel dünyası ve içsel değerleri ile sıradan olmayan sanatçıların da, atölyelerinde, evlerinde ürettikleri eserler ve eserlerini yaratma gücünün artacağını düşünüyorum. En azından bizim için öyle…
Ben ve kardeşlerim babamın şiirleriyle, besteleriyle, bağlamasıyla büyüdük. Babam fırsat buldukça bağlamasıyla bestelerini söyler, erkek kardeşim curasıyla eşlik ederdi. Bağlama tınısı, türküler, şiirler hiç eksik olmadı bizde.
Bu yüzden çizdiğim resimlerde şiirlerin, türkülerin, efsanelerin, bağlama tınısının etkisi çok fazladır. Evde kaldığımız bugünlerde ise daha çok üretmeye başladık. Kardeşim bağlamasıyla, söylediği türküleriyle bizleri mest ederken, babam daha çok şiir yazmaya ve beste yapmaya başladı. Ben ise Aşk dediğim resime daha fazla zaman ayırıyor ve üretiyorum. 
İzniniz olursa yapmış olduğum resimlerin yer aldığı babama ait olan DUYDUN MU? adlı şiir kitabından NASILSIN? isimli şiiri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle, Sevgiler…                                

NASILSIN
Kederli neşeli günler geçirdik,

Sevgi kazanında aşkı pişirdik,

Yağmur yağdı rüzgâr esti üşüttük,

Ey bahar yağmurum,  selim nasılsın?


Kuşlar gibi cıvıl cıvıl öterdik,

Bir arada çok şeylere yeterdik,

Aşk şarabı çok içmiştik beterdik,

Ey arım peteğim balım nasılsın?


Mecnun misali aşk çöllerinde,

Yanıma gelirdin gül ellerinde,

Esipte kokardın sam yellerinde,

Ucu yok, sonu yok çölüm nasılsın?


Gökyüzünde ay ışığım yıldızım,

Yanımda yoksun burada yalnızım,

Sensiz dinmiyor ağrımla sızım,

Ey canımın içi gülüm nasılsın?


Geçit versin yollar engel olmasın,

Sevgi bahçesinin gülü solmasın,

Solmaz buralarda ayrı kalmasın,

Dostluk çalan sazım telim nasılsın?


Hüseyin SOLMAZ